REPORTAGE
FUEL FIRE
SKATESHOP

"

Det finns folk som stilla accepterar tingens ordning och med jämnmod inser att ibland måste man göra kompromisser i livet, men inte riktigt alla. En av dessa människor heter Patrik Sonesson, även känd som ’The Mechanic’. Patrik är inte som andra, i en by med drygt 4658 invånare driver Patrik Fuel-Fire skateboards, en butik, ett team och något väldigt udda i lilla skånska Tyringe.

- Alexander Tenghamn

Patrik berättar

Fuel-fire skateboards startade jag officiellt på våren 2008 i den gamla BP-macken mitt i Tyringe, jag tog över macken från min far på 90- talet och är i stort sett uppväxt i dom här lokalerna, så blev macken en kombinerad verkstad och skateshop “The Snakenest”. 

Anledningen till att jag startade skateshopen var att dom skulle lägga ner bensinförsäljningen här (över 300 bensinstationer lades ner under den här perioden i sverige). Vi var en av de sista bensinstationerna som hade full service, vi tankade , tvättade rutorna och kollade oljan till folk men nu skulle alltså bensintankarna grävas upp och jag tänkte att nu hade jag lite tid över för nåt annat. Jag hade importerat en del brädor från USA några år tidigare för eget bruk och funderade på att starta en skateshop i verkstan, jag hade ju en del kontakter på andra sidan. “Det kommer aldrig att gå” sade de flesta, men jag har alltid följt mina ideér och man är väl lite vrickad ibland.

Jag började åka bräda ca -75, då var det något helt annat, man hade bara gatan att åka på, man visste inte så mycket, mycket lite visades på TV’n men det fanns en bok om skateboarding på biblioteket med en massa konstiga amerikanska uttryck som Gorilla jump, Tic Tac, Street Pizza och walking the dog.

Min första bräda var av glasfiber, fassan tog mig med till Hässleholm för att köpa den, jag fick en puck att sätta under tailen på köpet, någon grippa var inte nåt som alla hade på sina brädor på den tiden.

Det var ändå ganska många som åkte nere vid radhusen här i Tyringe, där fanns en lagom brant backe, brädorna var små, platta, hade breda hjul och smala truckar, de flesta var tillverkade av plast, när vi senare första gången såg en Alva bräda tyckte vi den var gigantisk!

Patrik The Mechanic

Vi började bygga rampen utanför macken tidigt på våren 2009, det var jag och Fredrik Schröder (han praktiserade här då för han ville bli bilmekaniker) som drog igång det eftersom det fanns många kids som skatade här i Tyringe vid den tiden och det fanns bara lite hemmagjorda obstacles nere vid Tyrs Hov, vi fick gamla pallställ som jag hade sett uppe hos Pålles Butikskonsult så det var tack vare Pålle som rampen blev av, han var en av de få som fattade att vi hade nåt i görningen. Vi sågade upp de raka benen, böjde och svetsade ihop, jag hade ju en ritning i huvudet, böjarna drog vi ut med ett snöre på marken och det visade sig att dom var perfekta. De flesta bara skakade på huvet när vi berättade vad det skulle bli. Vi byggde när vi hade tid så det blev många sena nätter men det var många som hjälpte till när dom såg att det verkligen skulle bli nåt.

2010 var hela bacon teamet här och rippade på vår ramp, det var Corky och Coyote som hade The Gone Fishing Tour genom Sverige i anslutning till Ultra Bowl i Malmö, vi grillade och hade super trevligt. Hela gatan här ute var full med folk, Giftorm hade en artikel om det evenemanget. Snubbarna från Typical Culture var här nåt år senare, Zack Dowdy, Frank Shaw (Vagrant Skates) Chris Gregson (Blood Wizard) etc.

Vi har haft en årlig mini-ramp tävling “The Bone Crusher” i anslutning till Tyringedagarna som drog massor med folk, det var live band, grillning och häng här utanför affären mitt i byn. Vi har haft ca 300 olika skaters som har åkt i rampen, det vet jag eftersom de flesta har fått registrera sig här inan de har fått åka.

Hässleholms Kommun lånade rampen under deras bodagar året efter vi byggt den, det fanns både motståndare och entusiaster innom kommunen, rampen placerades mitt på stortorget i Hässleholm och där höll vi sen en tävling, detta var innan skateparken i Hässleholm fanns och en av anledningarna till att skateparken i Hässleholm senare byggdes.

Vi ordnade ett par skate-hockey tävlingar nere på basketplanen vid Tyrs Hov. Jag hade sett att de höll på med det i Canada och det verkade roligt, vi fick gamla hockey klubbor från ishallen, man spelar med en ölburk av märket Sapporo, deras burkar är riktigt hårda, jag försökte få en sån burk från Canada men det misslyckades så vi fick spela med en vanlig ölburk, det fanns ju ett bra lager med burkar från publiken när burkarna vi spelade med blev för dåliga.

Det vi är mest kända för är att vi har grejor som ingen annan säljer i Sverige. Det är så vi vill ha det, tittar man i skateaffärerna i dag så säljer ju alla samma grejor, tråkigt. Våra huvudmärken i dag är bl.a. Shipyard Skates, Antiz Skateboards, Rock Star Bearings, Speedlab Wheels, Creep Griptape, Rad Rails m.m. Det är grejor som vi testat hårt, vi gillar dom och dom gillar oss.

Keep ripping!

Patrik “The Mechanic” Sonesson

“Ketty är min sidekick i allt, Ställer alltid upp och är inte rädd för lite skit under naglarna. En ripper som gillar körsång!
TEAM
fuel fire

Patrik om teamrider Christian “Kicki” Persson

“Kicki är vår Original Gangster. Han har en grym Iceplant!”

Namn, ålder, bor?

Christian “Kicki” Persson 45 år, Hässleholm

Bräd Set up?

Bräda Antiz, Truckar Independent, Hjul Alta 60mm, Grippa Creep, kullager Rockstar

Bästa med Fuel Fire?

Mekanikern har inga krav mer än att man ska sk8a med själ å hjärta å ge positiva vibbar som gynnar dig själv å företaget. Att testa nya sk8märken/grejor och att vi blir mer å mer allmänt respekterade inom sk8board-branschen genom åren å får vara med å bli inbjudna till stora tävlingsevenemang etc.

Roligaste Fuel Fire händelse genom åren?

När Bacon Teamet kom till Tyringe och man fick sk8ta med proffsen i fuel-fire mini-rampen, inget slår det.

Framtidsplaner?

Egen sk8park å eget café.

Patrik om Jonas:

“Crazy Jonas kör stenhårt och slammar, men alltid med ett leende. Han gjorde nog stort intryck på Vert attack 2017”

Namn, ålder, bor?

Jonas Reijonen, 29 år, Finja

Bräd Set up?

Shipyard bräda, gullwingtruckar, rockstar kullager, creep grip, speedlab hjul, radrailz.

Bästa med Fuel Fire?

Affären är bäst! har dom rätta grejorna, många bredare brädor med lite olika shapes på.

Roligaste Fuel Fire händelse genom åren?

Gött att åka iväg och skejta på olika ställen. Vert Attack var roligt att deltaga i.

Framtidsplaner?

Har inga, tar det som det kommer.

Alla bilder: Alexander Tenghamn