SAMI TOLPPI & LAST RESORT ab

Nya skateskomärken hör inte till vanligheten i dagens skateboardscen, som under dom sista åren dominerats av sportgiganterna Nike och Adidas. Under det senaste året har man dock kunnat se ett mindre skomärke, Last Resort, ploppa upp lite varstans i medier och skatebutiker. Ännu coolare blir det när man får reda på att Last Resort kommer från Sverige och drivs av dedikerade skateboardåkare. Vi tog ett litet snack med en av grundarna Sami Tolppi för att höra hur allt startade.

Namn, ålder?

Sami, 40 vårar ung

Från?

Sveriges punani, Stockholm

Började skata?

1987…year of the lord

Varför skate?

Jag gick på en handbollsträning en gång, efter träningen fick man kasta en sko så nära man kunde en serietidning på marken, jag vann tidningen och såg att det var ett ex av Knasen, men Knasen var inte min cuppa’ tea så jag satsade på skateboard istället, det var dumt. 

Berätta lite om Last Resort AB? Hur började denna ide?

Kortfattat…Jag och min kollega Daniel började göra skor ca.2018, lite mer “premium sneakers” kan man kalla det. Två år senare babblade jag och Pontus Alv och det visade sig att vi i mångt och mycket delade samma dröm och idéer om att skapa ett skomärke. Så vi bestämde rätt fort att omlansera märket tillsammans.

Vad är svårast med att tillverka en skatesko?

Det finns många tillvägagångasätt, och det svåraste är att göra allt från grunden som vi gjort. Sedan gäller det att ha tålamod och tid att testa allt innan det kan klassas som en färdig produkt. 

WM001 SUEDE HIGH

Vad kännetecknar en bra skatesko enligt dig?

Det är en rad parametrar som ska fungera ihop, den ska vara vacker att se på och samtidigt vara konstruerad på ett sätt som stödjer själva syftet. Greppig sula, bra materialval etc. Medveten design sammanfattningsvis.

Hur var processen med att hitta rätt i skodesignen?

Vi hade en grundidé till att börja med, sen tar det ett gäng vändor med prover och tester innan den är klar.

WM001 LO

Vilka är involverade i projektet? (Inte teamriders)

Det är jag och Pontus Alv och våra två kollegor Mike och Daniel. Vi är alla duktiga på olika saker som krävs för att kalla det ett företag.

Vilka är teamriders idag?

Det är Chris Milic, Nick Rios, Jesse Alba, Ludvig Håkansson i dagsläget men LRAB är fler personer som är med och skatar i skorna och hjälper oss som varit med från början på tåget…Jean-Luis Huhta, Axel Lindquist, Nils Svensson etc etc…team effort, team mentality.  

LUDVIG

Foto: Nils Svensson

Vilka modeller har ni på marknaden idag? Och vad är på g?

Vår första sko “VM001” i Low och Hi suede, så släppte vi precis vår nya modell VM002 tillsammans med skatebutiken Lotties i LA. Den kommer ut nu till våren i andra färger och även en ny vegansk variant av VM001 i både low och Hi.

Var kan man köpa skorna?

Vi har i dagsläget närmare 500 återförsäljare i ca 30 länder, det finns en lista på vår site där man kan se närmaste butik.

Vilka andra planer har ni inför 2021?

Vi jobbar med nyutvecklingar och några roliga projekt som är lite för tidigt att nämna här.

WM002

Hur känner du inför skateboardindustrin idag? Nike & Adidas har ju kommit in och slagit ut endel vilket är tråkigt… hur ser det ut inför framtiden tror du?

Det finns för och nackdelar med allt, och det vi kan se historiskt är att allt går i vågor. Med det sagt vet jag inte om det nödvändigtvis varit dåligt att de här sportgiganterna kommit in i skateindustrin och polariserat marknaden. Jag tror att det har bidragit till att skate blivit större och att industrin kring det har växt. Sen kanske jag har tankar om HUR de valt att gå tillväga. Jag brukar tänka att om alla springer och samlas kring ledaren så finns det mer plats någon annanstans. Inom skateboard kommer det alltid finnas plats för dem som inte vill följa en ledare.

Hur mycket skatar du själv och var isåfall?

Jag försöker skata när jag hinner och när kroppen mår bra. Det brukar bli Observatorielunden, eller Obsan som folk kallar den. Jag kallade det spotet för Girlpoolen eller poolen bara. Få som vet men jag vill tillägga att jag var den första som skatade där!

Topp 3 coolaste skateskorna någonsin förutom last resort.

Ooh, det finns ett gäng bra men jag brukar alltid säga Vans “Half-cabs” och Etnies “New Rap”. Jag stannar där.

Sista ord?

Tack!

Besök LRAB genom att klicka på bilden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Om vi missat credda nån fotograf så hör av er så fixar vi direkt. svin@grymt.com