INTERVJU

"CORKY" - hans KORAEUS

Corky har varit med länge..länge…ända sedan skateboardens begynnelse i Sverige. Corky finns alltid med i bakgrunden, speciellt kring grenen slalom där han bl.a ligger bakom det internationella slalomförbundet. Bedömning kring tävlingar har alltid lega Corky varmt om hjärtat och speciellt nu med OS intågande i skateboardvärlden. Här har ni en intervju med Corky om just bedömning och vi tittar speciellt på ett case där det går snett i bedömningen.

CORKY I SEKRETARIATET

FAKTARUTA

Namn: Hans “Corky” Koraeus

Ålder: 57 år

Yrke: Programmerare

Började skata: 1895 tror jag det var någon som sa. hehe

Favoritskatare:

70-talet: Jay Adams

80-talet: Rodney Mullen

90-talet: Tony Hawk

00-talet: Jocke Olsson

10-talet: Tim Johnson

20-talet: Hampus Winberg

Mat: Pannkakor

Ser fram emot: Pension

Film: 1985 Summercamp Nostalgia

Hur blir man en bra domare?

Jag tror det är precis på samma sätt som man blir en bra skatare. Man måste göra det mycket. Misslyckas och sedan försöka igen. Och slutar man åka ett tag så tappar man snabbt feeling. Precis samma sak med bedömning. Men jag är övertygad om att det kunde göras bättre för domare. Jag försöker se dem som bedömningsatleter som behöver samma träning som åkarna själva. Man behöver hänga med och få feeling på vad som händer och sker. Med skatare är det ju uppenbart att de blivit hjälpta över tid av sina föregångare och tagit efter och utvecklat sig snabbare. 

Men görs det verkligen med domarna? Det är lite som att de får klara sig själva och ändå förväntar vi oss att de ska veta nästan mer än skatarna själva hur saker ska bedömas. Och f@n i h£lv#te om det blir fel. Det är inte lika farligt om åkarna missar. Så det är ju en utsatt position man sätter sig i som domare.

Hur många trick i ett topp-åk är på högsta nivån?

Man kan ju tro att om man ska vinna ska man bara ha trick i högsta nivån. Men det är ju ingen som bara kan rada upp sådana trick i ett komplett åk. Om man tänker sig ett bowl vinnaråk på 13-14 trick under 40 sek så kanske 4 trick är på den högsta nivån. 4 Medium high, 3 Medium Low och 3 Low.

 

CORKY BACK IN THE DAYS

Hur många trick förväntas man göra i ett åk?

Jag skulle tro att 12-14 trick är normalt för ett komplett åk. Vissa gör färre och andra fler. Oski är tex den bland åkarna som ofta ligger ganska högt på antal trick. Som i klippet till denna text där han får ihop 17 trick på 40 sek. Det är väldigt mycket. Det är väl för att han har en ganska snabb och teknisk åkstil. Många små kluriga trick. Men mindre av större trick.

Antal trick återspeglar ju lite åkarens åkstil på det sättet.  Vad som är bäst kan man fråga sig? Färre men “större” trick eller fler “småtekniska trick”. Finns nog inget svar på det. Och det finns ju ingen regel om hur många trick du borde göra. Men det gäller ju att ha tillräckligt många och varierande trick för att göra domarna glada. Att göra 6 värstingtrick men sedan inte mer skulle nog straffa sig.

CORKY ANALYSERAR!

Vad är en låg resp hög poäng?

Det kan man inte säga exakt då det beror på vilken sorts tävling det är och till och med vilken fas av tävlingen: Kval, Kvart, Semi och Final. Poängen är ju egentligen endast där för att separera åkarna och skapa en ordning på dem. Så det är då svårt att sätta en publik poäng på ett åk utan att ta hänsyn till alla andra åk som gjordes vid samma tillfälle. Men med detta sagt finns det faktiskt ändå en grov poängskala i reglerna som man ska hålla sig till.

Låg nivå: 1-50 poäng.

Medel nivå: 50-80.

Hög nivå: 80-100 poäng.

Dvs denna nivå ska man kunna avgöra på ett åk oavsett i vilket sammanhang det gjordes.

Varför var det lägre poäng i finalen fast de körde bättre?

Det här kan man ibland se på tävlingar och det beror ofta på att man kommit in snett på nivån från början. Om man kommer in för lågt på de första åken så måste man ju följa den linjen därefter.

Samma sak om man kommer in för högt. Värsta scenariot är att man tidigt får en lägsta och högsta poäng på två åkare som sedan håller. Då ska man sedan trycka in alla andra åkare mellan dessa och det blir en så kallad bedömnings “squeeze”/ihoptryckning. 

Se exempel på poäng squeeze på VM-final 2019 i Rio de Janeiro

1. Heimana Reynolds, USA 88,00

2. Luiz Francisco, BRA 85,50

3. Pedro Quintas, BRA 85,00

4. Keegan Palmer, AUS 84,70

5. Thomas Schaar, USA 84,60

6. Pedro Barros, BRA 84,50

7. Tate Carew, USA 84,20

8. Mateus Hiroshi, BRA 83,70 

Varför kan jag inte få en test bedömning med poäng av mitt träningsåk?

Det är både sant och falskt. Visst kan du få en gissad officiell poäng, men en sådan publik poäng säger inte så mycket då den ofta beror på vad man tror att den poängen ligger gentemot det förväntade startfältet. Men om en domare börjar ge poäng på flera av dina åk så kan man oavsett poäng nivå få ett hum om man gjorde ett bättre eller sämre åk iallafall. Åtminstone för den specifika domaren. Men man måste då ha i åtanke att det ju finns flera domare och domare är inte alltid nödvändigtvis av samma åsikt.

Varför tar det sådan tid för domarna efter åket att få fram en poäng?

Man kan nog som domare få fram en poäng ganska snabbt om man kör lite vilda västern och drar snabbt från höften. Men om man vill få kontinuitet och bättre kontroll på sina bedömningar så är inte snabbt från höften att rekommendera. Särskilt inte på större internationella tävlingar och om det är många åkare som du ska bedöma. Du tappar snabbt kontrollen. Inte ens med få åkare är det alltid lätt om tex du som domare tyckte att två åkare hade lika bra bästa åk. Visst du kan ge dem samma poäng men plötsligt kanske du vill gå tillbaka till de åken och jämföra. Och har du inga noteringar så blir det svårt. Kan bli svårt även med noteringar men det hjälper. En proffs-domare ska anses ha bättre koll på läget än att bara ha en noterad poäng på sitt anteckningsblock.

Men World Skate har ju beskrivit exakt hur man ska bedömma! Hur svårt ska det vara?

Det finns hur mycket som helst att kommentera om World Skates bedömningsregler. Alla dessa bra punkter och bedömnings-anmaningar hjälper föga för att förstå hur du ska få till en poäng i verkligheten. Vi behöver bättre hjälpa folk som vill bli domare. Ge dem initiala verktyg, praktiska riktlinjer och träning för att komma igång. Och vi behöver diskutera mera runt ämnet skateboard bedömning. Det är både komplicerat och väldigt enkelt på samma gång. Skateboarding har ju gått på en linje utan några specifika trick-listor och beskrivningar hur ett speciellt trick ska göras på bästa sätt. Det är upp till varje domare att avgöra. Och det är ju bra. Men visst finns trick-listorna där. Bara att de är gömda i varje skatares och domares hjärna och tar hänsyn till en massa saker vi har svårt att bryta ner i beståndsdelar. Men visst det går att bryta ner generellt så som World Skate gjort i sina bedömningsregler. Men, man kan inte gå åt andra hållet att genom reglerna tro att man kan förstå exakt hur en domares hjärna fungerar och reagerar. Ej heller att man genom att läsa bedömnings-dokumenten tror att man blir en perfekt domare.

INTRESSERAD AV ATT BLI DOMARE?

Eller om du vill veta mer om bedömning inom Skateboard…

Förbundet har en domargrupp som arbetar aktivt med dessa frågor och det kommer under 2021 var fokus på digitalt lärande. Vill du vara med så ta kontakt med Henrik, 0793-489953 alt. hc@sverigesskateboardforbund.se

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Om vi missat credda nån fotograf så hör av er så fixar vi direkt. svin@grymt.com